Μια ισχυρή σύγχρονη τάση στην αγορά προϊόντων διατροφής αφορά την κατανάλωση πρωτεϊνικών γευμάτων. Η τάση αυτή ξεπήδησε από το χώρο του αθλητισμού, αλλά με δεδομένο τον καίριο ρόλο των πρωτεϊνών στην ανάπτυξη και ανασύσταση των κυττάρων, έχει τα τελευταία χρόνια προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των καταναλωτών. Τα όσπρια σαν μια φυσική πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών προτείνονται από πολλούς σαν η τροφή του μέλλοντος που μπορεί, με χαμηλό κόστος, να καλύψει μεγάλο μέρος των καθημερινών πρωτεϊνικών μας αναγκών. Τα όσπρια καταναλώνονται σε διάφορες μορφές, μεταξύ των οποίων είναι και αυτή του πουρέ π.χ. φασόλι (Ασία, Λατινική Αμερική), ρεβίθι (Μέση ανατολή, Ισλαμικός Κόσμος), φάβα (Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική). Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάπτυξη της αγοράς “γρήγορων” γευμάτων με στόχο να καλυφθούν οι ιδιαιτερότητες του σύγχρονου τρόπου ζωής και η συνεχής μείωση του χρόνου που οι άνθρωποι αφιερώνουν στο μαγείρεμα.
Θα είχε λοιπόν μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό ενδιαφέρον να δημιουργηθούν πρωτεϊνικά γεύματα με βάση τα όσπρια, τα οποία θα μπορούν να ετοιμαστούν και να διατεθούν για κατανάλωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, η πρόταση PRIME μελετάει μεθόδους για τη δημιουργία στιγμιαίου πουρέ οσπρίων στοχεύοντας στην ανάπτυξη μιας νέας αγροδιατροφικής πρόταση φυτικών πρωτεϊνικών γευμάτων με σημαντικές δυνατότητες διείσδυσης στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά.
Η πρωτεΐνη βρίσκεται σε όλα τα είδη οσπρίων, με την φάβα να διαθέτει ένα απο τα υψηλότερα ποσοστά (με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο, φακή 9%, ρεβίθια 19%, φασόλια 21%, φάβα 25%). Με βάση το παραπάνω ποσοστά και χωρίς κανένα περιορισμό στην εμβέλεια της προτεινόμενης βιομηχανικής έρευνας, η πρόταση PRIME εστιάζει στην περίπτωση της φάβας η οποία παρουσιάζει υψηλή αναγνωρισιμότητα και δημοφιλία τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Εν συντομία, η πρόταση PRIME εξετάζει διαδικασίες αφύγρανσης της βρώσιμης, μαγειρεμένης και πολτοποιημένης φάβας ώστε να παραχθεί μια ξερή, κοκκώδεις πούδρα η οποία μέσα σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να ανασυσταθεί στο αρχικό προϊόν χωρίς να υστερεί σε γεύση, υφή και θρεπτικά συστατικά, δημιουργώντας ένα νόστιμο και υγιεινό πιάτο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εγχώριες ποικιλίες λαθουρίου (το φυτό από το οποίο παράγεται η φάβα) έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη έναντι των αντίστοιχων εισαγόμενων ποικιλιών, π.χ. Λάρισας 29%, Φαρσάλων 30%, Ερυθρών 30%, Φενεού 31%. Εστιάζοντας στα πρωτεϊνικά χαρακτηριστικά της πρώτης ύλης, η πρόταση PRIME αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα της Ελληνικής αγροτικής παραγωγής, με αποτέλεσμα να αυξάνει σημαντικά την αξία του εγχώριου προϊόντος. Η ξήρανση τροφών με στόχο την μακρόχρονη συντήρηση τους είναι γνωστή στον άνθρωπο εδώ και αιώνες. Σε αντίθεση με άλλα θρεπτικά στοιχεία των τροφών (π.χ. βιταμίνες) η διαδικασία της ξήρανσης δεν καταστρέφει την σύνθεση των πρωτεϊνών. Αντιθέτως, η αφαίρεση της υγρασίας μειώνει τη δράση των παθογενών παραγόντων παρατείνοντας σημαντικά τη ζωή των πρωτεϊνικών γευμάτων.
Η πρόταση PRIME εξετάζει σημαντικά θέματα βιομηχανικής έρευνας που σχετίζονται με την παραγωγή στιγμιαίων πρωτεϊνικών γευμάτων και αφορούν:
A) Tον εμπλουτισμό του παραγόμενου αποξηραμένου προϊόντος με τα φυσικά συστατικά βοτάνων τα οποία αποτρέπουν την ανάπτυξη μικροβίων παρατείνοντας έτσι σημαντικά τη διάρκεια ζωής του,
B) την μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μονάδας παραγωγής με την αυτοματοποίηση διαδικασιών που διασφαλίζουν την ποιότητα και μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος και ύδατος.
Η ΚοινΣΕπ “MadeEasy” έχει πραγματοποιήσει, για περισσότερα από 2 χρόνια, σειρά πειραμάτων που της δίνουν την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία για την δημιουργία των στιγμιαίων φυτικών πρωτεϊνικών γευμάτων. Αναπτύσσοντας την σύγχρονη εκδοχή ενός πολύ γνωστού παραδοσιακού γεύματος, σε συμφωνία με τις Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις ανάπτυξης της αγροδιατροφής η πρόταση PRIME φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο success story στον χώρο της Ελληνικής μεταποίησης.